Blog kartářky Evy

aneb o co se s Vámi chci podělit

Výběr starších příspěvků:

Duben, měsíc jater
Duben - játra

Podle čínské medicíny se v dubnu máme více věnovat játrům, která jsou pro náš život zcela nezbytným orgánem. Mají v našem těle na starosti detoxikaci, je to skladiště krve, v tucích rozpouštěných vitamínů, cukru, který ve správních dávkách rozpouštějí do krve. Tvoří řadu enzymů, bílkovin, cholesterol, z karotenu vitamín A a syntetizují různé látky zajišťující srážlivost krve. Důležitým úkolem je i tvorba žluči obsahující soli, které napomáhají k účinnému trávení tuků.

Největším postižením jater je jejich zánět (hepatitida). Potíže jater se projevují dlouhodobě únavou a večerní zvýšenou teplotou kolem 37,2 stupně, narušením žaludečních kyselin, pálením žáhy nebo i zhoršením pokožky. Tupá tlaková bolest v pravém podbřišku může být způsobena zánětem nebo ztukovatěním jater, které vzniká při otravách, infekčních žloutenkách nebo dlouhodobé konzumaci tuků a cukrů.

Ve druhé polovině dubna hrozí problémy se zažíváním, nechutenstvím a zimomřivostí.

Prevence a léčba:
Čínští lékaři doporučují na povzbuzení jater krátkodobě pít studený odvar z lékořice: půl lžičky kořene se vaří 10-15minut ve čtvrt litru vody.
Játra povzbudí vlhký teplý ručník položený na půlhodiny na oblast jater.
Pozor na hygienu. Nepijte vodu a nejezte jídlo, které by mohly výt kontaminované, zvláště se vyhýbejte všem tepelně nezpracovaným potravinám( salátům, zmrzlinám), o jejichž dokonale hygienické připravě nejste zcela přesvědčeni.
Pijte čaje z obsahem hořčiny: hořec, pelyněk, řebříček, chmel, jablečník, kakost, vachtu, zeměžluč.
Omezte cvičení a fyzickou zátěž.

Nevhodné potraviny:
Vyhýbejte se alkoholu a kořeněným jídlům.

Omezte přísun:
Nasycených tuků v tučných jídlech a plnotučných mléčných výrobků.

Doporučené potraviny:
potraviny bohaté na vitamín C (citrusové plody, jahody)
játra a ryby kvůli vitamínu B12
zelená listová zelenina a ovoce kvůli folátu

Drahé kameny při potížích a chorobách:
akvamarín, zelené granáty, ametrín, lapis lazuli, křišťál, beryl, jadeit, červený jaspis, leopardový jaspis, pyritové slunce, magnetit, masový opal, drahý černý opál, dioptas, jantar, fuchsit. vesuvian

Drahé kameny podporující funkci jater:
rubín, zlatý topas, hyacint, starlit, granát, rubelit, tygří oko a železo, tyrkys epidot, olivín,jadeit, chalcedon s inkluzemi mědi, prasen chryzopras, mookait, hvězdicový achát, žlutý a krajinný jaspis, heliotrop, vivianit, hvězdicový achát, pyrit, hematit, chloropál, a prasopál, drahý černý opál, oranžový fluorit, rodochrozit, azuromalachit, měď, meteorit, lazurit, lepidolit, marlazit

Afirmace:
Láska mír a radost je to co znám, chci žít v otevřeném prostoru svého srdce. Hledám lásku a všude jí nacházím.

2014-04-09 17:45:17

Květen, měsíc srdce
Květen je měsíc srdce

Květen je lásky čas a také čas srdce, tady je vidět, že všechno se vším souvisí. Naše srdce je velký dříč, pracuje jako tlaková pumpa, jeho úder žene krev do plic a pak jí prožene celým tělem, aby dodala kyslík a odvedla zplodiny. Naše srdce udělá sto tisíc úderů za den.

Příznakem závažného onemocnění bývá tlaková, svíravá nebo palčivá bolest na hrudníku, spojená s dušností a úzkostí, která je většinou na levé straně do paže, krku, zad, ramene i čelisti. Problémy se srdcem se mohou projevovat i dýchacími problémy a otoky. Na srdci se odráží i potíže jiných orgánů, krevního oběhu, krvetvorby, páteře, nedostatek hořčíku, psychické problémy (sklon k panice).

Zatíženým smyslovým orgánem je jazyk, který souvisí s tenkým střevem. Normální barva jazyka je narůžovělá, červená ukazuje na nedokrvenost tkání nebo orgánů, modrá na na srdečně-cévní příhody.
Převládající emocí těchto orgánů je radost, je-li nepřiměřená a neodůvodněná, může naznačovat jejich problémy.

Prevence:
- Na posílení srdce se používá výtažek z hlohu. Obsahuje množství flavonoidů, činných antioxidantů potlačujících výskyt aterosklerotických plátů. Jeho diuretické účinky pomáhají snižovat krevní tlak a zdá se, že by mohl zesilovat i srdeční stahy.
– Dobré je snížit hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a léčit cukrovku.
– Nekouřit.
– Některé studie potvrzují příznivý vliv jedné sklenice vína.
– Denně cvičit 20-30 minut.
– Jezte cizrnu, avokádo, kurkumu, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
– Pijte zelený čaj, dva šálky denně snižují vysoký krevní tlak.
– Jezte hroznové víno, obsahuje vitamíny, draslíkové soli, fosfor, hořčík a antioxidanty, které snižují krevní tlak a zlepšují srdeční funkci.
– Jezte citrusové plody (grapefruity, citron adt.), mají antioxidační vlastnosti a posilují mimo jiné stěny cév, zabraňují shlukování krevních destiček a vzniku krevních sraženin.

Podpora léčby: – Nechte si zkontrolovat stav krční a hrudní páteře.
– Snižte fyzickou námahu.
– Pijte čaj regulující srdeční činnost (buřina srdečník, karbinec evropský, kozlík lékařský, mářinka vonná).
– Doplňte hořčík (obilné klíčky, sója, melasa, kakao).

Na pročištění krve je doporučován tento čaj:
50g prvosenky jarní nebo vyšší
50g mladé výhonky beze černého
15g kopřivy
15g kořen pampelišky lékařské

dává se vrchovatá lžička směsi na 0,25 litru vody, spaříme, necháme 3 minuty vyluhovat. Přes den se pijí po doušcích dva šálky denně, můžete přisladit trochou medu.

Při těžkostech se srdcem je vynikající prvosenkové víno, které si můžeme teď z jara připravit sami. Doulitrovou láhev naplníme volně květy prvosenky (celé okolíky) až po hrdlo a zalijeme čistým, přírodním vínem, víno musí květy překrývat. Láhev lehce zazátkujeme a necháme stát 14 dní na slunci. Při srdečných obtížích se pije jeden doušek vína.

Afirmace:
Moje srdce bije v rytmu lásky.
Vracím radost do středu svého srdce.
Vyjadřuji lásku všem.
Radost, radost, radost. Láskyplně dovoluji radosti, aby protékala mou myslí a tělem i mými zážitky.

2014-05-06 19:52:56

Červen, měsíc tenkého střeva
Červen je měsíc tenkého střeva.

V červnu bychom měli posilovat tenké střevo, je hlavním místem, kde probíhá trávení a vstřebávání. Během několika hodin trávící šťávy, vytvářené játry, slinivkou a samotným střevem, rozloží přijatou stravu, která se ve formě rozložených směsí prolne střevní stěnou do krve a ta je rozvede do buněk, trávení a vstřebávání probíhá na celé ploše tenkého střeva pomocí zvláštní zřasené sliznice s četnými vlasovitými výběžky neboli klky, které bývají při poruchách trávení tlustší a kratší.. Poruchy vstřebávání se projevují křečemi, nadýmáním, pocity špatného trávení, hubnutím, průjmy atd.

Na problémy střev poukazuje barva jazyka, jeho bílý nebo různobarevný povlak.
Bolest v oblasti kolem pupíku naznačuje podráždění střev. Tenké střevo je často postiženo v důsledku zánětu nebo zúžení při Crohnově chorobě (chronický zánět trávícího traktu, nejčastěji pak střev). Při tomto onemocnění je kromě bolesti břicha provázena tato choroba častými průjmy, často i krví a hlenem ve stolici, nebo úbytkem na váze.
Sliznici tenkého střeva také postihuje celiakie (nesnášenlivost lepku) a jiné potravinové alergie. Při dodržování diety příznaky vymizí. Na poruchy tenkého střeva má také velký vliv stres.

Prevence a léčba:
- pijme dostatek tekutin nejlépe vodu, protože zlepšuje vyprazdňování střev
- jezme potraviny z větším množstvím vlákniny, jako jsou zejména celozrné produkty, ovoce, zeleninu
- jezme zakysané mléčné výrobky, jako jsou acidofilní mléka, živé jogurty, bryndzu, neošetřené sýry, podpořme růst střevní mikroflóry
- po jídle čtvrt hodiny odpočívejme
- pravidelně se hýbejme alespoň 20-30 minut, procházky, cvičení, atd.
- dopřejme si občas půst, nejlépe podle fáze Měsíce
- pijme čaje s obsahem sliznatých bylin (podběl, diviznu, sléz, proskurník)
- dobré je užívat při problémech protizánětlivou tinkturu z kopretiny řimbaby.

Léčivé kameny: pro správný chod střev: nefrit, muškovit
na podporu: heliotrop, turitella, achát
proti střevním plísním: chalcedon s inkluzemi mědi, měď, mahagonový obsidián
proti zánětem střev: beryl, olivín, dendritický chalcedon, mahagonový obsidián
na střevní křeče: chryzoberyl, dumortierit, magnezit, celestin, křišťál, heliotrop, chryzokol, chryzoberyl
střevní potíže: diamant, rubín, byacint, turmalín, verdelit, dravit a uvit, křišťál s vrostlicemi turmalínu, citrín, oranžový ananturín, centrálně pruhovaný achát, měsíční kámen, pyritové slunce, magnetit, medový a voskový opál, drahý opál, čirý a bílý kalcit, jantar, bílá perla, mahagonový absidián a obsidián, „slzy Apačů“, andalusit, apatit, apofylit, domomit, gagát, muskovit, rumělka, septárie, wulfenit.

Afirmace: Zbavit se nepotřebného je snadné. Zbavit se něčeho je snadné.
Snadno a lehce se zbavuji všeho starého a radostně vítám vše nové.
S radostí se rozloučím s minulostí a uvítám ve svém životě vše nové.

2014-06-04 20:51:01

Nahlédnutí do čínské medicíny - říjen
Nahlédnutí do čínské medicíny:

Každý měsíc bychom, podle čínské medicíny, měli věnovat zvýšenou pozornost nějakému svému orgánu, v měsíci Říjnu je to žaludek.
Každý den jej zatěžujeme stresy a různými strachy, které nás provází během našeho života, to zapříčiní pokles tvorby žaludečních šťáv, naopak vztek a agrese způsobuje její zvýšenou tvorbu. Oslabením tohoto orgánu, dáváme možnost, aby náš žaludek napadla bakterie Helicobacter pylori, která nám může způsobit žaludeční vředy. Není to sice jen stres, který oslabí náš žaludek, ale podílí se na tom velkou měrou. Další viníci jsou špatné stravování, nadměrné kouření, pití alkoholu, málo pohybu atd.
Problémy se většinou projeví bolestmi v horní nebo střední části břicha, pokud zvracíte, či Vás pálí žáha, může se jednat o zánět způsobený právě překyselením žaludku.
Ještě kolem roku 2000 se léčil žaludek, který byl napaden bakterii Helicobacter pylori, operativně. Dnes už se používají silná antibiotika, která zahubí onu přemnoženou bakterii.
Tyto problémy se nesmějí zanedbat, protože prasklý vřed, ať již v žaludku, tak i ve dvanácterníku, muže mít pro nás fatální následky.

Jak předcházet a léčit
Měli bychom se snažit jíst vyváženě, dostatek ovoce a zeleniny, alkohol pijme pro chuť a s mírou, omezme kouření nebo s ním úplně skončeme. Vyhýbejme se ostrým jídlům a pokud možno používejme čerstvé bylinky místo koření. Nepijme sycené nápoje, voda je všelék a ničím ji nenahradíme. Omezme pití kávy.
Jestliže už máme problémy, je dobré pít před jídlem šálek zeleného čaje.
Doporučuje se i čaj z amerického jilmu, lékořice, divizny a proskurníku.
Můžeme si udělat i masáž bříška citrónovým nebo fenyklovým olejem.

2013-09-27 20:41:40

Nahlédnutí do čínské medicíny - listopad
Nahlédnutí do čínské medicíny - listopad

V tomto měsíci bychom měli posilovat svoje plíce, jsou totiž náchylnější a můžeme na sobě pozorovat zhoršení dýchání, narušení sliznice, což může také způsobit přehnanou citlivost pokožky. Plíce zásobují tělo kyslíkem, při jeho nedostatku buňky odumírají, ale také odvádějí z těla oxid uhličitý a vodu.
Zatíženým smyslovým orgánem je čich, který souvisí s plícemi a tlustým střevem. Špatným dýcháním může dojít k oslabení čichu a nápor na sliznici nosu.
Pocit dechové tísně, záchvaty sípání při výdechu, kašel a dušení až po fialové rty nebo konečky prstů to jsou nejzjevnější příznaky bronchiálního astmatu. Bohužel astma postihuje poslední dobou čím dál více lidí.

Převládající emocí těchto orgánů je truchlivost, deprese a melancholické stavy.

Preventivní opatření a případná léčba:
Důležité jsou procházky na čerstvém vzduchu. Preventivně pijme čaj nebo tinkturu z echinacey. Na posílení imunity můžeme pít také čaj z lípy nebo šalvěje.
Při nachlazení a zánětech pomáhá čaj z kořene lékořice a ibišku, divizny nebo amerického jilmu. Také velmi pomáhá čaj s čerstvého zázvoru s medem a citrónem.

2013-11-11 20:55:24

Nahlédnutí do čínské medicíny - září
Nahlédnutí do čínské medicíny:

Podle čínské medicíny v září se tradičně věnujepozornost slezině (v čínštině "Pi") a žaludku (v čínštině "Wei"). Slezina (Pi): Slezina je v čínské medicíněspojena s procesem trávení a absorpcí živin. Její zdraví má vliv na energetickou rovnováhu těla a celkovou vitalitu. V záříse doporučuje dbát na stravovací návyky a vyhýbat se nadměrné konzumaci chladných a syrových potravin. Místo toho je vhodnépreferovat teplé a snadno stravitelné pokrmy. Žaludek (Wei): Žaludek je dalším důležitým orgánem, který je v čínské medicíně spojen s trávením.Správná péče o žaludek zahrnuje jíst v pravidelných intervalech, pomalu a pozorně žvýkat potravu. V září jedůležité vyvarovat se přejídání a těžkým, mastným jídlům. Některé pokrmy a bylinky jsou tradičně spojovány se zlepšením zdraví sleziny a žaludku. To může zahrnovat potraviny, jako jsoubrambory, dýně, rýže a další lehce stravitelné pokrmy, stejně jako byliny, jako je třeba meduňka nebo rebarbora. Důležité je také udržovat rovnováhu mezi fyzickou aktivitoua odpočinkem, správným spánkem a minimalizací stresu, protože tyto faktory také ovlivňují zdraví sleziny a žaludku. Mějte na paměti, že důležitý je i pohyb a to zvláště načerstvém vzduchu, protože zářijové dny jsou ještě hodně prosluněné a tak je příjemné cvičení venku, jako je jóga, taichi nebo procházky v přírodě, které mohou posílit vaši energii a podpořit vaše tělo. Zkuste techniky pro snižování stresu, jako je meditace, qigongnebo hluboké dýchání, abyste udrželi harmonii v těle a mysli. Předcházení zdravotním problémům spojeným se slezinou a žaludkem podle čínské medicíny zahrnuje péči o tyto orgány,dodržování zdravých stravovacích návyků, udržování emocionální rovnováhy a vedení zdravého životního stylu.

Zde je několik tipů, jak předcházet těmto problémům:

Zdravá strava: Konzumujte teplé a snadno stravitelné pokrmy, dodržujte pravidelné jídelní hodiny anepřejídejte se. Omezte konzumaci syrových a studených potravin, jako jsou ledové nápoje nebo syrové saláty, zahrňte do stravy potraviny, které jsou pro slezinu a žaludekprospěšné, jako jsou brambory, dýně, rýže a oves. Důkladné žvýkání potravy je důležité pro správnou trávení. Nežvýkánípotravy dostatečně může zatěžovat žaludek.

Omezte stres: Praktikujte techniky pro snižování stresu, jako je meditace,jóga nebo hluboké dýchání. Emoce a stres mohou negativně ovlivňovat funkci sleziny a žaludku.

Fyzická aktivita: Pravidelná mírná fyzická aktivita podporuje trávení ametabolismus. Zahrňte do svého denního režimu krátké procházky nebo jinou cvičební aktivitu.

Horké nápoje: Pití horkých nápojů, jako je čaj, může pomoci udržetžaludek v dobrém stavu a zlepšit trávení.

Dodržujte rozumný životní styl: Vyhýbejte se nadměrnému pití alkoholu a kouření, což může negativně ovlivnit zdraví žaludku a trávicího systému.

Vyhýbejte se studenému a vlhkému prostředí: Podle čínské medicíny se studené a vlhké prostředí můženegativně projevit na slezině a žaludku. Pokud je to možné, zahřejte se v chladném počasí a vyhněte se pobytu v průtržimračen nebo v chladné, vlhké místnosti.

2023-09-12 23:02:03

Nahlédnutí do čínské medicíny - leden
Nahlédnutí do čínské medicíny - leden

Leden je měsíc, kdy by se měl podle čínské medicíny, nejvíce podporovat močový měchýř, proto bychom se mu měli v tomto období více věnovat, v lednu je totiž více náchylný. Jako prevenci je dobré zařadit více jídel s kořenovou zeleninou, především celer, petržel a pastinák, dále potraviny s vysokým obsahem vitamínu C, celozrné obiloviny, sytě zbarvené ovoce a zelenina. Omezit pálivá a kořeněná jídla, černý čaj, popřípadě šumivé nápoje.
Je zapotřebí pít alespoň 2,5 l vody denně.
Jako prevenci můžeme pít 2dcl brusinkové šťávy za den, nebo také směs čaje z anděliky lékařské, jehlice trnité a libečku (stejné díly).
Jako další prevenci si dáme 2x týdně koupel s bazalkou nebo fenyklem, dobrý je též heřmánek. Dále doplňujte hořčík.
Vodilka a echinacea posiluje imunitu a sníží tak i rizika onemocnění.
Dobrý je i odvar z ječných krup (lžíci ječných krup vařte v litru vody asi hodinu, přeceďte a ochuďte šťávou z citronu a oslaďte medem). Na posílení močového měchýře a cest je také čaj z proskurníku lékařského.

Mezi onemocnění močového traktu patří bakteriální onemocnění, objevuje se v močových cestách a měchýři. Příčinou je bakterie E-coli, žijící v trávícím tratu. Daleko více tímto onemocněním bývají postižené ženy než muži, někdy toto onemocnění u žen provází i poševní infekce.
Postižení močového měchýře se projevuje bolestí v podbřišku spojené s potížemi při močení. Potíže se často projevují nenápadně a přicházejí plíživě, můžeme je pocítit i po psychické stránce (neklid, únava, podráždění, ztráta nálady).

Při problémech s močovými cestami a měchýřem je dobrá esence z kopřiv.
Sedací koupele z přesličky, spojené s pitím teplého čaje též z přesličky, velmi rychlé odstraňuje písek z močového měchýře a stejně tak i kaménky.
Velmi pomáhá čaj ze směsi: Jehlice trnitá, řepík, pastuší tobolka a list břízy (stejné díly po 20g)
Na problémy postihující močové ústrojí pomáhají i čaje z Medvědice lékařské (antiseptikum),
přesličky (šálek studeného čaje 2x denně),
vojtěšky (přidat do salátu nebo pít jako čaj ze sušených listů),
pitulníku žlutého (při špatnému odchodu moče, pálení při močení, onemocnění ledvin a při vodnatosti srdce),
vrbovky malokvěté,
zlatobýlu obecného,
kopřivy (pomáhá vyplavovat písek z měchýře a močových cest),
svízelw (proti zadržování moči).

Zatíženým smyslovým orgánem jsou uši, které souvisí s močovým měchýřem, je třeba udržovat uši v teple, chránit je pokrývkami hlavy a šálou. Chraňte se též před nadměrným hlukem.
Emoce jsou strach, panika, plachost a strach se selhání.

Afirmace: Zbavím se myšlenek v mm vědomí, které způsobily moje onemocnění,, jsem ochoten se změnit, mám rád sám sebe takového, jaký jsem.

Léčivé kameny:
Na močové ústrojí: manganit, jadeit, žlutý karneol, nefrit, jantar, bílý korál, měď, vanadinit, vesuvian.
Na močový měchýř: černý a žlutý jaspis, nefrit, magnetit, oranžový fluorit, stříbro a měď.

O svoje tělo bychom se měli starat co nejlépe, protože na nás záleží jak budeme zdraví a šťastní.

2014-01-10 17:03:50

Nahlédnutí do čínské medicíny - únor
Únor - měsíc ledvin

V únoru jsou nejvíce zatíženým orgánem ledviny, proto je zapotřebí je posilovat. Ledviny v našem těle dbají na rovnováhu vodního hospodářství, filtrují odpadní látky z krve do moče, ve které pak opouští naše tělo. Ledviny denně přefiltrují až dva tisíce litrů krve a to pomocí filtračních jednotek nefronů, aby ledviny dobře fungovaly, potřebují dostatečný příjem tekutin, nejlépe vody.

Prevence:
Pijme dostatek čisté vody, alespoň 2l denně.
Jezme méně živočišných bílkovin a omezte solení.
Jezme více potravin bohatých na vitamíny a minerály, brzdí krystalizaci a snižují množství šťavelanů v moči. a jsou nezbytně pro zachování zdravé výstelky močových cest.
Nezapomínejme na fyzickou aktivitu, alespoň každodenní procházky, aby se vápník ukládal do kostí. Jako prevenci je dobré pít brusinkovou šťávu, čaj z kopřiv, plodů jalovce či z medvědice lékařské. Dbejme též na dostatečný příjem hořčinku, který je obsažen v rybách, dále ho obsahují ořechy, listová zelenina, řasy, semena, kakao.
V tomto období je dobré zvýšit příjem vitamínu B, ten je v luštěninách, melase, celozrných výrobcích, také v rybách a mase, dále vitamínu A, ten je obsažen v olejích lisovaných za studena, vejcích, mrkvi, sýrech, dýni, v meruňkách, ananasovém melounu, a zelené listové zelenině.

Při očistě můžeme použít i drahé kameny: například safír, nefrit, křišťál, prehnit.
Pro podporu funkce ledvin můžeme také použít: diamant, cordierit, morion, tygří železo, jadeit, prasem, stromečkový a centrálně pruhovaný achát, krajinný a popp jaspis, flint, nefrit, hematit, černý diopsid, chloropál a prosopál, hyalit, rodochrozit, měď, amfibol, enstatit, kyanit, serpentin.

Potíže
Pokud nemáme v pořádku ledviny, můžeme pociťovat bolesti v kolenou, v kloubech, nebo i v jiných místech dolních končetin z vnitřní strany, také se může objevit hučení v uších, ekzémy, ale také špatná kvalita vlasů, ať už je to nadměrné maštění, lámavost, vypadávání, či třepení konečků. Na stav ledvin také ukazují, váčky pod očima, měkké váčky jsou způsobené z nadměrného příjmu tekutin, hlavně nevhodných, a tvrdé váčky nadměrným příjmem tuků.

Pár tipů jak ulevit od potíží: Reflexní masáže chodidel.
Pít ledvinový čaj, pampelišku, nebo mochyni.
Pít minerální vodu s obsahem sodíku, maximálně však 1 litr denně.
Upravit životosprávu (omezme dráždivé látky).
Jezme čerstvou řeřichu zahradní.

Léčivé kameny
Při potížích písku a kamenů v ledvinách:

diamant, morganit, tygří železo, zelený a černý jadeit, červený jaspis, leopardový jaspis, nefrit

Záněty ledvin:
nefrit, černý diopsid, oranžový fluorit, muskovit, serpentín.

Poruchy činnosti ledvin:
bílý tomaz, morganit, indigolit, ametrín, rutil, jadeit, zlutý karneol, lace-achát, červený jaspis, nefrit, biotit, vesuvian

Afirmace pro zlepšení činnosti ledvin:
V mém životě jsou jen správné činy, z každé zkušenosti vychází jen dobro, je bezpečné stát se dospělým.
S láskou řeším všechny minulé problémy.

Starejme se o své ledviny, jak nejlépe umíme.

2014-02-10 19:49:30

Březen, měsíc žlučníku
Březen měsíc žlučníku,

V březnu bychom měli věnovat větší pozornost žlučníku. Tento orgán ukládá žluč, tvořenou játry, a spolu s trávícími šťávami slinivky a tenkého střeva pomáhá rozkládat potravu na chemickou směs, která se prolíná střevní stěnou do krve.
Zatíženým smyslovým orgánem jsou oči, které musíme chránit před sluncem.
Převládající emocí tohoto orgánu je hněv, směřující nejdříve na ty druhé, později na sebe.
Cítíme podrážděnost a nepokoj.

Prevence:
žlučníku ulehčíte když budete jíst zeleninu a ovoce, např. hroznové víno, hrušky, grapefruit, dále ořechy, obilniny, neloupanou rýži.
Preventivně můžeme užívat, v tomto období, Ostropestřec mariánský – tinkturu nebo šťávu, či šťávu z kořene pampelišky, snižuje hladinu cholesterolu ve žlučníku a tím i riziko tvorby kamenů. Dále jsou to čaje z hořce, řebříčku, chmele, zeměžluče, pelyňku. Funkci žlučníku též podporuje lecitin a olej ze lněných semínek.

Při obtížích:
při podráždění žlučníku a žlučníkových cest, se projevuje bolesti na pravé straně pod žebry. Bolest vystřeluje do zad až pod pravou lopatku. To povětšinou způsobují kameny ve žlučníku, nebo bláto ve žlučníkových cestách.
Tyto problémy jsou někdy provázeny říháním, nadýmáním, pocením, nevolností, zvracením a zvýšenou teplotou.
První příznaky poruchy žlučníku mohou být bolesti velkých kloubů, ramen, kyčlí, kolen z vnějších stran a v loktech, někdy může být postižen i nervový systém.

Afirmace: Žlučníkové kameny: Je příjemné odpoutat se od minulosti. Život je krásný a já též. Život je příjemný a já se cítím také příjemně.

2014-03-18 08:20:37

Tato stránka již byla zobrazena 16847x

Dubnový pozdrav

Milí návštěvníci, přátelé a příznivci,

první dubnový den je apríl, je již od 16. století spojen s různými žertíky. Není původně českou tradicí, ale vzhledem k naši povaze a smyslu pro humor, tato tradice se u nás zabydlela a zdomácněla. Také oslavíme svatého Vojtěcha a svatého Jiřího. Prvního dubna letos, ale také oslavíme nejvýznamnější svátek a to Velikonoce. Křesťané rozpoznali v tajemství Velikonoc opravdové jaro: život je silnější než smrt, strnulost hrobu je proměněna v kvetoucí zahradu..Skrze vzkříšení objevujeme nový život.

V tento den můžeme slýchávat třeba tyto koledy:

Malý koledníček
Já jsem malý koledníček, tetičko přišel jsem si pro červený vajíčko. Pro vajíčko červený, pro koláč bílý, jsem-li já vám, tetičko, koledníček milý?

Hody hody doprovody
Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Nedáte-li, malovaný, dejte aspoň bílý, slepička Vám snese jiný.

Velikonoční pro kluky
Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám, než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko.

Užijte si jarní dny a velikonoční svátky. Nezapomeňte, že každý den je krásný, když máme slunce v duši.

Přeji Vám krásné dubnové dny.

Mějte se moc krásně.

Vaše kartářka Eva

Duben