Blog kartářky Evy

aneb o co se s Vámi chci podělit

Výběr starších příspěvků:

Podzim, čas proměn
Moji milí příznivci,
podzim je roční období, které přináší rovnodennost, takže jsou den a noc téměř stejně dlouhé. Je to čas vyvážení a harmonie mezi protikladnými silami. Je dobré věnovat pozornost meditacím nebo rituálům spojeným s tímto časem. Hranice mezi světy živých a mrtvých jsou tenčí.
Pohyb planet v tomto období mají velký vliv na jednotlivce a kolektivní vědomí.
Podzim přestavuje energetickou transformaci spojenou s opadávání listí a přípravou přírody na zimu. Tato doba tedy představuje proměny, kdy staré končí a dává místo novému, obnovení, znovuzrození a obměny. Je to vhodný čas pro meditace, rituály nebo praktiky zaměřené na vnitřní energii, sebeuvědomění a duchovního růstu.
Podzim je dobrý využít nejen na přípravu našim domovů a zahrádek na zimní čas, ale taky nás samotných, proto meditujte, relaxujte a odpočívejte. Nezapomínejte si najít chvíli na posezení u horkého čaje, ovocného nebo bylinkového, který zpříjemní váš odpočinek a prodlužující se noci.
Vaše kartářka Eva
2023-10-12 12:29:25

Nahlédnutí do čínské medicíny - září
Nahlédnutí do čínské medicíny:

Podle čínské medicíny v září se tradičně věnujepozornost slezině (v čínštině "Pi") a žaludku (v čínštině "Wei"). Slezina (Pi): Slezina je v čínské medicíněspojena s procesem trávení a absorpcí živin. Její zdraví má vliv na energetickou rovnováhu těla a celkovou vitalitu. V záříse doporučuje dbát na stravovací návyky a vyhýbat se nadměrné konzumaci chladných a syrových potravin. Místo toho je vhodnépreferovat teplé a snadno stravitelné pokrmy. Žaludek (Wei): Žaludek je dalším důležitým orgánem, který je v čínské medicíně spojen s trávením.Správná péče o žaludek zahrnuje jíst v pravidelných intervalech, pomalu a pozorně žvýkat potravu. V září jedůležité vyvarovat se přejídání a těžkým, mastným jídlům. Některé pokrmy a bylinky jsou tradičně spojovány se zlepšením zdraví sleziny a žaludku. To může zahrnovat potraviny, jako jsoubrambory, dýně, rýže a další lehce stravitelné pokrmy, stejně jako byliny, jako je třeba meduňka nebo rebarbora. Důležité je také udržovat rovnováhu mezi fyzickou aktivitoua odpočinkem, správným spánkem a minimalizací stresu, protože tyto faktory také ovlivňují zdraví sleziny a žaludku. Mějte na paměti, že důležitý je i pohyb a to zvláště načerstvém vzduchu, protože zářijové dny jsou ještě hodně prosluněné a tak je příjemné cvičení venku, jako je jóga, taichi nebo procházky v přírodě, které mohou posílit vaši energii a podpořit vaše tělo. Zkuste techniky pro snižování stresu, jako je meditace, qigongnebo hluboké dýchání, abyste udrželi harmonii v těle a mysli. Předcházení zdravotním problémům spojeným se slezinou a žaludkem podle čínské medicíny zahrnuje péči o tyto orgány,dodržování zdravých stravovacích návyků, udržování emocionální rovnováhy a vedení zdravého životního stylu.

Zde je několik tipů, jak předcházet těmto problémům:

Zdravá strava: Konzumujte teplé a snadno stravitelné pokrmy, dodržujte pravidelné jídelní hodiny anepřejídejte se. Omezte konzumaci syrových a studených potravin, jako jsou ledové nápoje nebo syrové saláty, zahrňte do stravy potraviny, které jsou pro slezinu a žaludekprospěšné, jako jsou brambory, dýně, rýže a oves. Důkladné žvýkání potravy je důležité pro správnou trávení. Nežvýkánípotravy dostatečně může zatěžovat žaludek.

Omezte stres: Praktikujte techniky pro snižování stresu, jako je meditace,jóga nebo hluboké dýchání. Emoce a stres mohou negativně ovlivňovat funkci sleziny a žaludku.

Fyzická aktivita: Pravidelná mírná fyzická aktivita podporuje trávení ametabolismus. Zahrňte do svého denního režimu krátké procházky nebo jinou cvičební aktivitu.

Horké nápoje: Pití horkých nápojů, jako je čaj, může pomoci udržetžaludek v dobrém stavu a zlepšit trávení.

Dodržujte rozumný životní styl: Vyhýbejte se nadměrnému pití alkoholu a kouření, což může negativně ovlivnit zdraví žaludku a trávicího systému.

Vyhýbejte se studenému a vlhkému prostředí: Podle čínské medicíny se studené a vlhké prostředí můženegativně projevit na slezině a žaludku. Pokud je to možné, zahřejte se v chladném počasí a vyhněte se pobytu v průtržimračen nebo v chladné, vlhké místnosti.

2023-09-12 23:02:03

Září, nový start
Moji milí příznivci,
prázdniny jsou pryč a je tu nový školní rok, pro nás všechny, kdo máme co dělat se školou, aťjiž jako blízcí nebo sami studenti. Je to start do nového období, které přináší hodně očekávání a plánů, jak vše zvládnout azvládnout další krok v celkovém dosažení vytyčených cílů. I pro pracovníky školství to jsounová očekávají a plány, jak připravit své žáky do života, jak je motivovat k tomu, aby je učení zaujalo atd... Pro rodiče je to výzva, protože svoje děti hodně ovlivňují postojem ke škole, ale i k nimsamotným, důležitá je pozitivní motivace vlastní příklad.... Motivovat dítě k tomu, aby se rádo učilo a pomoci jim se školou, s tím, co jim nejde, protoževšechny děti se naučí vše, chce to jen trpělivost, někdy trvá, než přemůžou počáteční potíže, ale když to zvládnout, takjim to půjde dobře. Každý máme vlohy na něco jiného, někdo chápe matematiku bez větší námahy a zase musí trénovat čtenínebo třeba učení o přírodě, atd..., nicméně milým přístupem a trpělivostí se i ti malí dokáží přes všechno přenést a spomocí blízkých, budou mít radost z každého úspěchu. Přeji Vám, aby se Vám nový školnírok vyvedl a užili jste si ho, ať již jste studenti, rodiče, či pracovníci ve školství.
Vaše kartářka Eva
2023-09-05 16:19:17

Tato stránka již byla zobrazena 16692x

Dubnový pozdrav

Milí návštěvníci, přátelé a příznivci,

první dubnový den je apríl, je již od 16. století spojen s různými žertíky. Není původně českou tradicí, ale vzhledem k naši povaze a smyslu pro humor, tato tradice se u nás zabydlela a zdomácněla. Také oslavíme svatého Vojtěcha a svatého Jiřího. Prvního dubna letos, ale také oslavíme nejvýznamnější svátek a to Velikonoce. Křesťané rozpoznali v tajemství Velikonoc opravdové jaro: život je silnější než smrt, strnulost hrobu je proměněna v kvetoucí zahradu..Skrze vzkříšení objevujeme nový život.

V tento den můžeme slýchávat třeba tyto koledy:

Malý koledníček
Já jsem malý koledníček, tetičko přišel jsem si pro červený vajíčko. Pro vajíčko červený, pro koláč bílý, jsem-li já vám, tetičko, koledníček milý?

Hody hody doprovody
Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Nedáte-li, malovaný, dejte aspoň bílý, slepička Vám snese jiný.

Velikonoční pro kluky
Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám, než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko.

Užijte si jarní dny a velikonoční svátky. Nezapomeňte, že každý den je krásný, když máme slunce v duši.

Přeji Vám krásné dubnové dny.

Mějte se moc krásně.

Vaše kartářka Eva

Duben